2024
31-05-2024: Interview van Piet van Buul met Stephan van de Wijgert in de De Groene Venen toegevoegd op de pagina van het Maarschalkerweerd-orgel
2023
Heringebruikname orgel komt in zicht
Medio juli 2023: orgelkast gedraaid
In de week van 17-21 juli 2023 is de orgelkast een kwartslag gedraaid. Daarmee is de stand weer overeenkomstig met de originele opstelling eind 19e eeuw. Sinds 1998 stond het orgel na twee omzwervingen weer op de originele plaats maar niet in de originele stand. In de komende maand zal de restauratie afgerond worden.
Restauratie Maarschalkerweerd orgel in eindfase
Lezenswaardig artikel in de De Groene Venen van 26 mei 2023. Klik hier om naar de krant te gaan.
2022
OPEN MONUMENTEN DAG 2022
DE TWEEDE STAP
DE EERSTE STAP
Opdracht orgelrestauratie
Artikel over de opdracht van de orgelrestauratie in de ONE, blad van de St. Jan de Doperparochie van april-mei 2022.
2021
Beschrijving (1872) ontwerp H. Jozefbeeld
Uit het Gildeboek tijdschrift van de Bernulphus Gilde van 1872 zijn negen pagina’s gefotografeerd en samengesteld tot een pdf en op deze website beschikbaar gemaakt.
Het is een ontwerpbeschrijving – in de mooie vrome taal van eind negentiende eeuw – geïllustreerd met een tekening van de kunstenaar Friedrich Wilhelm Mengelberg.
Koppelingen zijn aangebracht bij de index Rondleiding Binnen en het H. Jozefbeeld (en voor uw gemak hierboven)..
Vondst van originele tekening van architect Alfred Tepe (1875-1882/1899)
Nieuws: een belangrijke vondst (4 maart 2021) van een tekening van architect Alfred Tepe van de kerk. De tekening is een archiefstuk van Museum Catharijneconvent in Utrecht.en is daar gedateerd 1875-1899. Maar er is een goede reden om aan te nemen dat de tekening deel was van het ontwerp (1875) of van vóór 1882 omdat de architect de pastorie niet in de tekening heeft opgenomen. NB: de pastorie kwam in 1882 gereed.
Let op de plaats van het uurwerk en de ingang voor de Wilnisse parochianen in de ondiepe dwarsbeuk aan de Herenweg (rechts van het midden in de zijgevel).
2020
Informatie over de oude kerk 1782-1876
Tekening gemaakt door pater C. Verwoerd c.m., naar informatie die hij van parochianen heeft gekregen die deze kerk nog hebben meegemaakt.
Uit enkele bronnen te weten:
- P.G. Cowdy, M.H. van Putten en G.B. Wienk: “Een eeuw parochiekerk Mijdrecht-Wilnis (1876-1976), eeuwfeestboekje 1976. .
- Pater C. Verwoerd c.m: 1. Kerkgeschiedenis Mijdrecht-Wilnis, 1976, 2. Honderd jaar r.k. Lagere School Mijdrecht-Wilnis (Driehuisschool), 1971.
- drs. P.J.J.M. van Wees: Twee parochies verenigd in Driehuis
is informatie samengesteld over de oude kerk die ooit op de plaats van de huidige pastorie stond. Het was de eerste (schuil)kerk van Mijdrecht en Wilnis samen. Een eerdere fusie van beide staties (in 1703) bereidde de weg.. Een bijzondere recente ontdekking is dat deze kerk in Driehuis 60 jaar eerder een Bätzorgel had dan de Janskerk in Mijdrecht-centrum. Over 2 jaar heeft de Janskerk het orgel 180 jaar in bezit. .
Maandag 20 april 2020 – Algemeen Dagblad Groene Hart/Woerden
Vrijdag 3 april – Aankondiging 360º-panorama in de Groene Venen
Detail van de voorpagina
De middenpagina van de Groene Venen op vrijdag 3 april 2020
zaterdagavond 22 02 2020
zondagmiddag 26 01 2020
Reportage
3e Lustrumconcert Regiokoor De Ronde Venen
Fotografie en afficheontwerp (boven): Henk Butink – foto’s mogen gedownload worden als u dat wilt.
Sopraan Klaartje van Veldhoven
Organist Dirk Out tijdens het orgelconcert in Bes opus 4 nr. 2 van G.F. Händel
Reportage
Kerstconcert Masteechter Staar
Zondagmiddag 15 december 2019
Fotografie Henk Butink – foto’s mogen gedownload worden als u dat wilt.
De informatie in bijschriften bij de foto’s van de dirigent, pianist en solisten is overgenomen uit het programmaboekje.
De Mastreechter Staar – het koor. De Koninklijke Zangvereniging ‘Mastreechter Staar’, opgericht in 1883 en sinds 1899 koninklijk, verwierf in de loop van haar bestaan grote bekendheid in binnen- en buitenland. Behalve door haar vele concerten en concertreizen werd haar naam verbreid door tal van optredens voor radio en televisie en een groot aantal grammofoonplaten en CD’s. Ook trad het koor op met verschillende grootheden als Frida Boccara, Vera Lynn, André Rieu en Guus Meeuwis.
Traditioneel opent het koor met een bede voor de Koning met gestreken vaandel. Domine salvum fac regem et exaudi nos in die qua invocaverimus te. Gloria Patri et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio et nunc et semper et in saecula saeculorum. Amen. Heer, zegen onze koning….
Bèr Schelllngs – de solist (bas/bariton). Bèr, met zijn prachtige donkere stem, is al vele jaren solist bij de Mastreechter Staar en uitgegroeid tot een begrip binnen het koor. Hij trad met de Staar op in zalen en theaters door heel Europa, voor het Koninklijk Huis en in de shows met André Rieu. Bèr is een veelzijdig talent en heeft een repertoire dat zowel opera, musical, operette als geestelijke muziek omvat. (Red. HB: Hij heeft onlangs zijn 60 jarig jubileum bij het koor gevierd).
Michiel Ballhaus – de pianist. Michiel studeerde piano -klassiek en jazz- aan het conservatorium te Maastricht en in Amsterdam, waar hij de diploma’s docerend en uitvoerend musicus behaalde. Sinds 1999 is Michiel verbonden aan de Mastreechter Staar. Daarnaast is hij repetitor en pianist bij Joop van den Ende Theaterproducties, en is hij als muzikaal leider betrokken bij veel musicals. Zo is hij sinds 2014 muzikaal leider bij de succesmusical Soldaat van Oranje.
Toen ik deze foto boven bij het orgel maakte klonk één van de mooiste drie minuten uit het gehele operarepertoire. “La Vergine degli Angeli” uit de opera La Forza del Destino van Guiseppe Verdi. Tip: klik voor het beluisteren van een uitvoering van dit koor o.l.v. André Rieu Negeer de reclame, die kunt u overslaan
Duet uit de Parelvissers, opera van George Bizet. Let op hoe de bas zijn hand beschermend op de schouder legt van de tenor. Het duo is op de foto speciaal uitgelicht.
Frederik Verhooghe – de dirigent Frederïk Verhooghe begon in 1991 zijn muzikale studies aan de stedelijke Academie in Genk, waar hij piano, orgel en harmonie volgde. In 1999 vervolgde hij zijn studie aan de Kunsthumaniora in Leuven en de hogere opleiding Muziek. In 2007 behaalde hij het Masterdiploma koordirectie, met vier Ie prijzen. Sinds 2016 is Frederik dirigent van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. De bezoekers mochten tweemaal meezingen. Hier dirigeert hij de samenzang “Wij komen tezamen”.
Fabio Verga – de solist (tenor) Fabio is een rasechte Limburger met Italiaans bloed. Fabio’s zangtechnische kwaliteiten vielen al snel op nadat Fabio – als jongste lid van de Mastreechter Staar- was toegetreden. Al vanaf het prille begin vervult Fabio tal van solo’s tijdens onze concerten. Aanvankelijk zong Fabio het wat lichtere materiaal, maar hij groeit steeds meer naar het klassieke genre toe.
Eline Meijs – de soliste (sopraan) Eline Meijs komt uit een muzikaal gezin. Zingen was al op jonge leeftijd een grote passie voor haar. Vanaf haar 14de ging ze zanglessen volgen. Momenteel studeert ze solozang aan het conservatorium te Maastricht bij Frans Kokkelmans. Eline heeft al meermaals liedrecitals verzorgd en ook soleerde ze al meerdere keren bij diverse koren. Dit is het tweede jaar dat Eline met de Mastreechter Staar ‘en tour’ is.
Monumen Johannes de Doper Mijdrecht-Wilnis
Een toegift