Detail uit de originele tekening (1875-1899) van architect Tepe zelf. Op deze tekening is de Wilnisse ingang goed te zien. Bron: Museum Catharijneconvent, Utrecht.

dichtewilniingang300pix Bij de bouw van de kerk in 1876 kregen de
gelovigen uit Wilnis een eigen ingang. De
Mijdrechtenaren hadden hun ingang onder de toren.
Zie ook de Grenspaal.
Zo’n 65 jaar later (1939) was het kennelijk geen probleem meer om de Wilnisse ingang dicht te metselen (foto) ten behoeve van de in te richten Mariakapel. Onder ziet u door het verschil in metselwerk duidelijk waar die ingang was. Boven de voormalige ingang zaten al de drie blinde nissen (ter vergelijking, zie de uitgang naar het kerkhof). De ribben werden verder naar beneden uitgebreid. Zo ontstond er toch een fraaie afsluiting die geheel in stijl is met de rest van de zuidgevel van de kerk.
dichtewilniingang-reconstrucie_300pix Zo zou de Wilnisse ingang eruit gezien kunnen hebben. Omdat er geen historische foto’s beschikbaar zijn is een fotografische reconstructie gemaakt van de Wilnisse ingang door gebruik te maken van een foto van de deur aan de andere kant van de dwarsbeuk, de uitgang naar het kerkhof.

Het is zeer aannemelijk dat de deurpartij aan beide zijden van de dwarsbeuk hetzelfde ontwerp had. Dit vermoeden werd begin 2021 bevestigd door de vondst van de originele tekening van architect Tepe zelf (detail boven).

vorigeHB volgende HB Naar-indexHB