mijdrecht kerk westzijde avond 5630_650pix

Monumentenensemble vanuit het westen, vanaf Bozenhoven. Door de schaduwwerking van de aanlichting zijn de architectonische lijnen in de toren goed te zien.

 

 

F:kerkbestuurtekeningenwestgevel.dwg Model (1)

Tekening (Huub Rijsbergen) van de westgevel.

Mijdrecht kerk westzijde 5713_654pix-h

Westgevel in de namiddagzon.

De westtoren is met leien gedekt en heeft de vorm van een naaldspits met ter hoogte van de bovenkant van het uurwerk een zogenoemde insnoering waarbij de spits van de vierkante grondvorm overgaat in een achthoekige.

De toren heeft de stijl van de Nederrijnse gotiek met nissen als versiering en een veelhoekige traptoren aan de rechtergevel. Deze traptoren geeft toegang tot de ruimte waar oorspronkelijk het orgel en het zangkoor stonden en hoger tot de luidklokken.

De toren heeft voetstuk met daarboven drie in hoogte afnemende geledingen, die onderling gescheiden zijn door een uitgemetselde waterlijst.

De ingang heeft een dubbele deur met daarboven een groot spitsboogvenster met baksteenribben en glas-in-lood (uit 1998).

Door de verhoudingen maar vooral door het genoemde raam en de blinde nissen krijgt de toren een ranke en een omhoog reikende uitstraling, die zo karakteristiek is voor de gotiek.

Op de lijntekening (boven) komt dit lijnenspel extra goed tot uitdrukking: het is een feest voor het oog.

Links van de toren is een veelhoekige doopkapel uitgebouwd. Het dak heeft een kleine dakkapel met spits en sierbekroning.
De kapel heeft vier spitsboogvensters met één baksteenrib en gebrandschilderd glas voorstellende de Twaalf Artikelen van het Geloof.

In 1935 de toren 8 cm uit het lood door “weeken grond”

De krant Gooi- en Eemlander in 1934 schreef over de bodemgesteldheid van de toren en kerk en het dagblad De Tijd schreef in 1935 over het herstel van de fundatie problemen. Al 400 jaar lang zijn er problemen met kerktorens in De Ronde Venen geweest, Klik hier voor het verhaal over het land van vallend torens.

Over de kerkdeur

‘God sluit nooit een deur, of hij opent een andere’ (Iers spreekwoord).

Met dit spreekwoord begint het verhaal over de dubbele kerkdeur in het boekje ‘DE GEUR VAN HOUT’, dat werd uitgeven t.g.v. 75 jaar Veerhuis Bouw BV. in 1991.
Gevolgd met een tekstpagina en twee fotopagina’s.  Het is te mooi om het hier niet te vermelden. Klik op de foto’s om (verder) te vergroten.


 

vorigeHB volgende HB Naar-indexHB