torenhaan 5719-e 300pix

 

Traditioneel staat er een haan op een kerktoren. Eén van de verklaringen is dat de haan er staat als symbool van waakzaamheid, refererend aan Matteüs 13, 33-37:

33 Pas op, wees waakzaam, want jullie weten niet wanneer die tijd zal komen. 34 Het is als met een man die op reis ging: hij verliet zijn huis en droeg het beheer over aan zijn dienaren, die elk een eigen taak kregen, en de deurwachter gaf hij opdracht om de wacht te houden. 35 Wees dus waakzaam, want jullie weten niet wanneer de heer des huizes komt, ’s avonds, of midden in de nacht, of bij het eerste hanengekraai, of ’s morgens vroeg. 36 Laat hij jullie niet slapend aantreffen wanneer hij plotseling komt. 37 Wat ik tegen jullie zeg, zeg ik tegen iedereen: wees waakzaam!’

 

 

 

 

 

 

 

My beautiful picture

 

Toen de steigers bij de restauratie in 1996 om de toren stonden kon de fotograaf vanaf het hoogste steigerdeeltje de herplaatste en gerestaureerde haan van dichtbij nemen richting Mijdrecht.

Foto Peter Forsthövel.

 

 

 

 

 

 

 

toren-mettorenvalkpeterforshovel300pix

 

Kerk met torenvalk

Een toepasselijk combinatie hier om het ‘bidden’ van deze vogel.

Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen met snelbewegende vleugels (“bidden“) en een gespreide staart. Tijdens het bidden kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi. Als ze deze hebben gevonden, duiken ze erop af.

Foto Peter Forsthövel.

vorigeHB volgende HB Naar-indexHB