29 raam de bramhartige sameritaan 620pix

Boven: Parabel van de Barmhartige Samaritaan – de eerste verzorging van de gewonde man (1952), Louis Emile (Lou) Manche (1908-1982) glazenier – glas-in-lood-raam.

 In een mooie landelijke omgeving met bomen loopt een ezel te grazen langs het pad. In de berm aan de andere kant van het pad houdt de geknielde Samaritaan met zijn rechterhand het hoofd vast van de zittende gewonde man, wiens hoofd is verbonden en linkerarm is gezwachteld. Rechts naast de Samaritaan staat een kruik op de grond. De Samaritaan heeft een drinknap in zijn linkerhand en laat de gewonde man drinken. Verderop het pad loopt de leviet met een staf in de linkerhand. Nog verder weg loopt de priester met een stok in de rechterhand.
De afbeelding is geïnspireerd op de tekst uit de Bijbel: Lucas 10, 30-34

Maar de wetgeleerde wilde zich rechtvaardigen en vroeg aan Jezus: ‘Wie is mijn naaste?’ 30 Toen vertelde Jezus hem het volgende: ‘Er was eens iemand die van Jeruzalem naar Jericho reisde en onderweg werd overvallen door rovers, die hem zijn kleren uittrokken, hem mishandelden en hem daarna halfdood achterlieten.
31 Toevallig kwam er een priester langs, maar toen hij het slachtoffer zag liggen, liep hij met een boog om hem heen. 32 Er kwam ook een Leviet langs, maar bij het zien van het slachtoffer liep ook hij met een boog om hem heen. 33 Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. 34 Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze.

 

Onder

29 raam onder 5511-e2_620pixv2

Onder: Parabel van de Barmhartige Samaritaan – bij het logement (1952),

Louis Emile (Lou) Manche (1908-1982) glazenier – glas-in-lood-raam.

De Samaritaan is met de gewonde man aangekomen bij het logement. Achter hen staat de ezel. De eigenaar is hen al tegemoet gekomen. De Samaritaan ondersteunt de gewonde man en terwijl hij spreekt met de eigenaar wijst hij naar de gewonde man. Boven het tafereel staat de tekst: “Ga en doe eveneens”
Dit tafereel is geïnspireerd op de tekst uit de Bijbel: Lucas 10, 34-35

Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. 35 De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.”
36 Wie van deze drie is volgens u de naaste geworden van het slachtoffer van de rovers?’ 37 De wetgeleerde zei: ‘De man die medelijden met hem heeft getoond.’ Toen zei Jezus tegen hem: ‘Doet u dan voortaan net zo.’

NB. In de parabel voert Jezus met opzet een Samaritaan op. Samaritanen namelijk waren in de ogen van de Joden tweederangsburgers en dito gelovigen en werden door hen als zodanig behandeld.

Restauratie (1998) is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Fronik b.v. Mijdrecht Grond-, Water- en Wegenbouw.

De NH kerk van Wilnis heeft boven de uitgang een kerkraam met hetzelfde onderwerp. Op de achtergrond: de leviet en priester negeren de gewonde man.

vorigeHB volgende HB Naar-indexHB