13 raam detail johannes de doper 4891 620pix
H. Johannes de Doper (ca. 1880), Heinrich Geuer (1841-1904) glazenier – glas-in-lood-raam. De decoratieve raamdelen zijn uit 1998 en zijn kopieën van de decoratieve ramen (eind 19e eeuw) in de absis (meest linker en rechter raam).
In het midden een relatieve kleine afbeelding (1880) van Johannes de Doper. Johannes afgebeeld met een staf in de vorm van een kruis en op zijn arm het Lam Gods, dat een kruisvormig aureool heeft. Waarom Johannes de Doper vaak wordt afgebeeld met het Lam Gods wordt toegelicht bij het beeld voorin de kerk.

Oorspronkelijk was de mooie afbeelding van Johannes de Doper rondom in blank glas gemonteerd. Bij de restauratie van 1998 echter is het blanke glas vervangen door het glas met decoratieve elementen. Het ontwerp was er al. Dit kwam uit de eind 19e eeuwse ramen geheel links en rechts van het hoogaltaar met dezelfde rozetten, kleine blauwe segmenten erboven en eronder en de vier halfronde okergele bogen als omsluiting, terwijl een rode bies de rand van het raam volgt. In 1998 werd het glas met een zeefdruktechniek bedrukt en daarna in een oven gebrand. 

Dezelfde techniek is gebruikt voor de ramen links in dit transept, het westelijke transept (achter het orgel) en in de toren boven de ingang van de kerk. 

Restauratie van het deel met Johannes de Doper (ca. 1880) en de nieuwe decoratieve raamdelen (1998) mogelijk gemaakt door een bijdrage van: Bouwvereniging St. Johannes de Doper

vorigeHB volgende HB Naar-indexHB