NAAR 360⁰ PANORAMA BELEVING IN HET MONUMENT


 

Meerdere Uitleg

Een bezoek aan het monument Johannes de Doper zonder er te zijn

– Een ruimtelijke belevenis vanuit de luie stoel – 

Stel u voor, u zit thuis met uw tablet op schoot en u heeft op een speciale koppeling (link) geklikt op de website van de Vrienden Monument Johannes de Doper: www.vriendenmonument-johdedoper.nl.

Wat u dan ziet en beleeft is echt bijzonder, ja zelfs spectaculair.

Er verschijnt een 360 graden afbeelding van het monument. U veegt met uw vinger1) op het scherm naar boven om de toren te zien. Naar beneden vegend komen de tegels van het Driehuisplein in beeld. Het lijkt alsof de tegels onder uw voeten liggen en u zelf op het plein staat.

Door op de pijlen te klikken gaat u aan de wandel, eerst buiten om de kerk heen. U bewondert de fraaie lijnen in het metselwerk dat uniek is in het oeuvre van architect Alfred Tepe.

Aangekomen op het kerkhof vertoont het neogotische kerkgebouw uit 1876 zich op haar mooist. Een opvallend deel van het bouwwerk is de extra dwarsbeuk midden in het schip van de kerk.

Als u nu van rechts naar links (of omgekeerd) veegt ziet u het panorama voorbij komen dat u ook ziet als u daar in werkelijkheid zou staan. U ziet zelfs het bedrijventerrein beneden in de polder, terwijl u toch gewoon thuis bent.

Terug naar het begin, waar de pijl u uitnodigt om naar binnen te gaan. Net zoals buiten kunt u rondom en van boven naar beneden kijken. U zult het interieur op een bijzondere manier beleven. Zeker als u uw tablet boven uw hoofd houdt of staande om uw as draait 2). Op uw scherm is het interieur te zien alsof u echt in het kerkgebouw staat en  daar rondkijkt. Boven de fraaie neogotische gewelven kunt u zelfs een kijkje nemen en ook rondom het interieur met z’n pilaren, kunstvoorwerpen en kerkramen. Bij interessante onderwerpen verschijnen twee symbolen. Als u op het linker symbool klikt ziet u extra foto’s en op het rechter (met de “I”)  krijgt u de uitgebreide beschrijving en nog meer foto’s te zien. Zo leest u bij het kerkraam van het Penningske van de Weduwe waarom koffiesurrogaat busjes van Buisman in glas-in-lood zijn afgebeeld.

U kunt zelfs in het Maarschalkerweerd orgel rondkijken, terwijl de pijpen zich laten horen.

Kortom: Om van het prachtige monument te genieten hoeft u dus de deur niet meer uit.

U kunt daar nu virtueel op bezoek om u te laten boeien en informeren. Treed binnen in de wereld van de “virtual reality”!

Maar… er gaat natuurlijk niets boven een werkelijk bezoek voor de échte belevenis.

1) Als u een (schoot)computer (laptop) gebruikt, met de muis.   

2) Werkt alleen als u – bij de start – op de melding ‘tours.360spotz.com’ wil toegang tot ‘Beweging en Richting’  heeft toegestaan.

 


Het idee…..NAAR 360⁰ PANORAMA BELEVING IN HET MONUMENT

 

Hij liep al langere tijd rond met het idee hoe hij zijn favoriete monument in De Ronde Venen, de neogotische Johannes de Doperkerk op de grens van Mijdrecht en Wilnis, nóg mooier in beeld zou kunnen krijgen.

Fotograaf Henk Butink uit Wilnis had dat markante gebouw al jaren lang uitbundig gefotografeerd, zowel van buiten als van binnen, en tot in de kleinste details. Door zijn foto’s en beschrijvingen op de website van de Vrienden van het Monument Johannes de Doper is er waarschijnlijk geen tweede kerkgebouw in het land dat zo perfect gedocumenteerd is.

Achterbuurman Bas Reichgelt deelt met Henk Butink de fotografische liefde voor het kerkelijke monument in Driehuis, maar dan op zijn unieke manier. Hij beoefent namelijk als hobby de 360⁰ fotografie van monumentale gebouwen en kwam onlangs nog uitgebreid over zijn passie aan het woord in het kettinggesprek van een der plaatselijke bladen. Zijn werk trok ook al hoofdstedelijke belangstelling, wat leidde tot schitterende fotografie in 360 graden van de Westerkerk.

Samen vonden zij het bestuur van de Vrienden van het Monument maar al te graag bereid om dit bijzondere project te ondersteunen. In samenwerking met de Historische Vereniging werd gewerkt aan de organisatie van een publieksevenement om het resultaat in het voorjaar op groot scherm aan leden en donateurs te presenteren.

Totdat…….. het Coronavirus ook dit evenement onmogelijk maakte.

Het bestuur van de vriendenstichting is echter zo ingenomen met dit unieke fotografieproject, dat zij dit graag hierbij aan de lezers aanbiedt. In betere tijden bent u allemaal weer van harte welkom, hopelijk in ieder geval op Open Monumentendag zaterdag 12 september. Maar nu we allemaal zoveel mogelijk binnen moeten blijven kan iedereen rustig thuis genieten van de schoonheid van het neogotische Monument Johannes de Doper.